БАДдын ордуна азыктарды колдонуңуз: кайсы витамин кайсы азыкта көп?
Заманыбызга жараша кадам сайын биологиялык активдүү кошулмаларга, витаминдерге туш келебиз. Алар ушунчалык көп, жыйынтыгында витаминдерди, организмге керектүү азыктарды азык-түлүк, тамак-аштан алууга ээринип, даяр таблеткаларды оозубузга сала баштадык. Бирок дарыгерлер таблеткаларга караганда азык-түлүктөн витаминдерди алуу бир топ коопсуз жана пайдалуу экенин айтышат. Кайсы азыкта кандай витаминдер көп экенин эсиңиздерге салабыз.
А витамини — сабиз, ашкабак, шпинат, манго.
В2 витамини — миндаль, козу карын, йогурт, шпинат.
В9 витамини — спаржа, брокколи, жасмык, авокадо.
С витамини — апельсин, кулпунай, киви, гуава.
Кальций — капуста, брокколи, миндаль, тофу, сыр.
Темир — жасмык, шпинат, нокот, кара шоколад.
Магний — кара шоколад, авокадо, банан.
Калий — таттуу картошка, кызылча, гуава, кургатылган өрүк.
Цинк — ашкабактын данеги, нокот, тофу, йогурт.
Селен — жаңгак, күнкарама данеги, козу карын.
Омега-3 — балык, зыгыр уругу, чиа уругу, грек жаңгагы.
Пробиотиктер — йогурт, кефир, кимчи.
Пребиотиктер — спаржа, сарымсак, манго, алма, банан.